Loštice
MĚSTOLoštice

...metropole tvarůžků

Pozvánka na veřejné projednání s občany "Návrh rekonstrukce Sídliště, Loštice" dne 06.03.2024 od 16.00 hod.

Prohlášení k Záchrannému archeologickému průzkumu "Protipovodňová opatření v Žádlovicích"

Město Loštice

Při stavbě „Protipovodňová opatření v Žádlovicích“ – suchý poldr na bezejmenném potoce, který v případě bleskových povodní ohrožuje nemovitosti v intravilánu obce Žádlovice byly při odkrytí zemníku pro těžbu zeminy pro stavbu hráze suchého poldru objeveny archeologické nálezy.

Archeologické centrum Olomouc, příspěvková organizace, Olomouc – Klášterní Hradisko, U Hradiska 42/6, PSČ 779 00, která provádí nad stavbou archeologický dozor, tyto nálezy vyhodnotilo jako velmi cenné a vyžádalo si provedení záchranného archeologického průzkumu v dané lokalitě.

Území města Loštice je považováno za místo, kde dochází k častým archeologickým nálezům, což může vést k situaci, která vznikla v rámci projektu „Protipovodňových opatření v Žádlovicích“. Na základě odborných archeologických a historických poznatků se jedná o lokalitu s prokázaným výskytem archeologických nálezů. Tato skutečnost vyžaduje provést na předmětných pozemcích (Lokalitě) předstihový nebo se stavebními pracemi souběžný záchranný archeologický výzkum. Dle § 22 zákona č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči má-li se provádět stavební činnost na území s archeologickými nálezy, jsou stavebníci již od doby přípravy stavby povinni tento záměr oznámit Archeologickému ústavu a umožnit jemu nebo oprávněné organizaci provést na dotčeném území záchranný archeologický výzkum. Je-li stavebníkem právnická osoba nebo fyzická osoba, při jejímž podnikání vznikla nutnost záchranného archeologického výzkumu, hradí náklady záchranného archeologického výzkumu tento stavebník; jinak hradí náklady organizace provádějící archeologický výzkum.

Město Loštice je dle výkladu právnickou osobou, při jejímž podnikání vznikla nutnost provést záchranný archeologický průzkum, přestože stavba, při které došlo k archeologickým nálezům je stavbou veřejně prospěšnou, která je budována na ochranu intravilánu obce Žádlovic proti bleskovým povodním nikoli k podnikání.

Město Loštice obdrželo na projekt „Protipovodňová opatření v Žádlovicích“ dotaci ve výši      85 % z celkových způsobilých výdajů projektu a musí stavbu dokončit v letošním roce, což je podmínkou poskytnuté dotace. Na financování těchto neočekávaných výdajů v  předpokládané výši cca 700 tis. Kč, včetně DPH, budou požity finanční prostředky z rozpočtové rezervy města.

Přílohy

Prohlášení

Prohlášení k ZAV 1.pdf
Typ souboru: PDF dokument, Velikost: 132,3 kB